If you want read in english >>>click here

Származási hely:   Írország

F.C.I. besorolás:    

Csoport: 10 - es  - agarak

Szekció: 2 - es  - szálkás szőrű agarak

Nem munkavizsga köteles

Általános megjelenés :
Az ír farkaskutya nem olyan erőteljes megjelenésű, mint a német dog, de sokkal masszívabb a skót szarvasagárnál, mellyel sok tekintetben nagy hasonlóságot mutat.
Az ideális ír farkaskutya nagy méretű, tekintélyt parancsoló megjelenésű, igen fejlett izomzatú, határozott, ugyanakkor elegáns megjelenésű, mozgása könnyed, de gyors, fejét magasan tartja.
Az ezeket a tulajdonságogat meg nem ütő kutyák, mindenféle megmérettetésből kizáratnak. A fajta ideális képviselőjét a nagy méret, fejlett mellkas és arányos, szimmetrikus testfelépítés jellemzi. Megjelenése erőt sugárzó, könnyed mozgású, bátor.

Temperamentum:
"otthon mint egy bárány, a hajszában mint egy oroszlán"

 

Fej:
Hosszú, a homlok enyhén kidomborodó, a szemek között kis bemélyedés. A koponya nem lehet széles. Az orr hosszú mérsékelten kihegyesedő. A fülek kicsik, szarvasagár szerűen tűzöttek. Az ollós harapás ideális, de a tétre harapás megengedett.

 

Nyak:
Hosszú, nagyon erős, izmos, kellően ívelt. A bőr a toroknál nem feszes, de nem is képez lebernyeget.

 

Mellkas:
Mély, domború és széles.

 

Hát:
Inkább hosszú, mint rövid, az ágyékrésznél ívelt.

 

Farok:
Hosszú, enyhén ívelt, mérsékelten vastag, dús szőrtakaróval.

 

Has:
Felhúzott.

 

Elülső negyed:
A váll izmos, széles, kissé csapott. A könyök test alatt tartott, sem kifelé, sem befelé nem fordul. A mellső lábak izmosak, erősek, egyenesek.

 

Hátulsó negyed:
A combok és a lábszárak izmosak, hosszúak, akár a skót szarvasagáré. A csánk sem kifelé, sem befelé nem fordul.

 

Mancsok:
Mérsékelten nagyok és kerekek, sohasem fordulnak befelé. A lábujjak ívesek, szorosan tartottak. A karmok rendkívül erősek, íveltek.

 

Szőrzet:
A testen és a lábakon erős, durva, a szemeknél és az állkapocs alatt kifejezetten hosszú és szálkás.

 

Szőrszín és jegyek:
Az elfogadható színek: szürke, csíkos, vörös, fekete, fehér, őzbarna, sárgásbarna, vagy bármely szín, amely a skót szarvasagár esetében előfordul.

 

Méret:

Kanok: marmagasság legalább 79 cm , súly min.: 54,5 kg

Szukák: marmagasság legalább 71 cm , súly min.: 40,5 kg

 

Hibák:
Túl könnyű, vagy túl nehéz fej, túlzottan ívelt homlokcsont, nagy, arcba lógó fülek, rövid nyak, nagy lebernyeg a nyakon, túl keskeny, vagy túlzottan széles mellkas, nyerges, homorú, vagy teljesen egyenes (ív nélküli) hát, görbe lábak, szétterpesztett lábujjak (ú.n. nyúlmancsok), túlzottan felkunkorodó farok, gyenge elülső negyed, nem eléggé izmolt test, túl rövid test, rózsaszín vagy májszínű szemhéjak, az ajkak és az orr feketétől eltérő színe, túlzottan világos szemek.